درباره انجمن ماشین سازان و قطعه سازان استان آذربایجان شرقی:
شهر تبریز به عنوان مرکز استان آذربایجان شرقی به دلیل ظرفیت ها و قابلیت های بالای خود در صنعت، از دیرباز مورد توجه سرمایه گذاران خارجی بسیاری بوده است.
بسیاری از شرکت ها مانند:
تراکتورسازی ایران (ITMCO)
تولید موتورهای دیزلی ایران (IDEM)
ماشین سازی تبریز ( تولید کننده ماشین ابزار )
چرخشگر( تولید کننده گیربکس سنگین)
بلبرینگ سازی ایران
موتوژن (تولید کننده انواع الکتروموتور)
شرکت تولید پمپ های بزرگ و توربین آبی ( پتکو )
لیفتراک سازی سهند
کمپرسورسازی
طراحی مهندسی و ساخت تجهیزات وابزارآلات سایپا ( سیمیتکو )
بنیان دیزل
پمپیران و …
به عنوان صنایع مادر، همگی در منطقه صنعتی غرب تبریز با قدمتی بیش از ۵۰ سال مستقر هستند. حدود ۶۰۰ واحد صنعتی در استان آذربایجان شرقی به عنوان زنجیره تامین این صنایع بزرگ فعالیت می کنند.
انجمن ماشین سازان و قطعه سازان تبریز TAMMA ) ( به عنوان اولین انجمن رسمی قطعه سازان در ایران، با بیش از 30 سال سابقه و 200 عضو، مورد حمایت بخش دولتی و خصوصی قرار گرفته است که در راه توسعه و گسترش امور تجاری و فنی اعضا قدم های موثری برداشته است.
انجمن ماشین سازان و قطعه سازان تبریز در سال 1372 با اخذ مجوز از وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، به عنوان اولین انجمن تخصصی در حوزه ماشین سازی و قطعه سازی خودرو در ایران، به صورت رسمی آغاز به کار کرده است.
این انجمن بر اساس حمایت فنی و تجاری از اعضای آن ایجاد شده است و در طول فعالیت خود موفق شده است با بسیاری از شرکت های داخلی و بین المللی ارتباط موثر برقرار نماید.
دفتر انجمن در شهرک فناوری خودرو واقع در منطقه صنعتی غرب تبریز جاییکه که بسیاری از صنایع و کارخانجات بزرگ در آن منطقه قرار دارند، واقع شده است.
این انجمن فعالیت های مختلفی مانند برنامه های آموزشی، سمینارها و کنفرانس ها، رسیدگی به مسائل حقوقی، پشتیبانی های تجاری و فنی و غیره را اعمال و ترتیب می دهد.
از این رو این تشکل، به عنوان انجمن پیشرو ایران در این صنعت آمادگی دارد تا مقدمات همکاری متقابل با شرکت های سراسر جهان را فراهم کند.
پروژه توسعه خوشه قطعات خودرو تبریز به عنوان اولین پروژه توسعه در زمینه تولید قطعات خودرو در کشور توسط سازمان صنایع کوچک ایران انتخاب شد و با حمایت این سازمان و با متدولوژی سازمان توسعه صنعتی ملل متحد ) UNIDO ( از سال ۱۳۸۵ آغاز به کار کرد.
بعد از آغاز پروژه توسعه خوشه قطعات خودرو تبریز، کمیته ای متشکل از کارشناسان و اعضای هیئت مدیره انجمن به منظور حمایت از امور خوشه تشکیل شد.
در سال 1391 پروژه توسعه خوشه قطعات خودرو تبریز به پایان رسید و عامل توسعه خوشه از پروژه خارج شد. انجمن ماشین سازان و قطعه سازان خودرو تبریز از سوی سازمان صنایع کوچک ایران به عنوان نهاد حاکمیتی برای ادامه مسیر توسعه انتخاب شد.
با توجه به گستردگی فعالیت انجمن در سطح استان آذربایجان شرقی، نام انجمن در سال ۱۳۹۳ از انجمن ماشین سازان و قطعه سازان تبریز به انجمن سازندگان ماشین، قطعه و مجموعه های صنعتی و خودرو استان آذربایجان شرقی تغییر یافت .
چشم انداز انجمن ماشین سازان و قطعه سازان استان آذربایجان شرقی:
انجمن ماشینسازان و قطعهسازان استان آذربایجان شرقی، سازمانی یادگیرنده و پویا است که در نظر دارد بهترین تشکل کارفرمایی از نظر سرمایه اجتماعی در استان و کشور باشد تا بتواند از حقوق اعضای انجمن برای علمی، عملی و عملی صیانت کند. توسعه اقتصادی با استفاده از سرمایه اجتماعی.
ماموریت یا رسالت انجمن ( Mision )
انجمن سازندگان ماشین، قطعه و مجموعه های صنعتی و خودرو استان آذربایجان شرقی، انجمنی صنفی، مستقل، غیر انتفاعی و غیر سیاسی است که ماموریتهای زیر را در ایران دنبال میکند:
- بستر سازی و کمک به رشد و بالندگی اعضاء به عنوان اصلیترین سرمایه انجمن.
- شناساندن اعتبار، توان و جایگاه واقعی صنعت ماشین سازی و قطعه سازی استان در کشور.
- ایجاد بانک اطلاعاتی ماشین سازان و قطعه سازان استان و شناسایی توانمندی واحدها در تولید قطعات و مجموعه های صنعتی.
- ایجاد بانک اطلاعاتی ماشین سازان و قطعه سازان کشور و ایجاد ارتباط با اعضای انجمن در راستای هم افزایی توان تولید قطعات و مجموعه های صنعتی بصورت مشترک.
- تعامل سازنده با مسئولان و افراد تصمیم گیر در رابطه با صنعت قطعه و ماشین سازی.
- ارتباط با انجمن ها و تشکل های مرتبط با این صنعت در کشور و ایجاد بستر مذاکره رودروی اعضا با شرکت های تامین قطعه .
استراتژی ها :
- – تقویت افزایش سرمایه اجتماعی انجمن
- – تدوین برنامه راهبردی انجمن
- – تقویت بازوی اقتصادی و تجاری انجمن زیر نظر شرکت تاماپارت
- – ایجاد بانک اطلاعاتی ماشین سازان و قطعه سازان خودروی کشور
- – حمایت از حقوق اعضا و رفع مشکلات
- – پیگیری نیازهای قانونی و دولتی اعضا
- – ترتیب حضور اعضا در نمایشگاه های داخلی و خارجی مرتبط با خودرو و قطعه سازی و ماشین سازی
- – ایجاد کمیته های حرفه ای و تخصصی در داخل انجمن برای استفاده از خرد جمعی اعضا برای حل مشکلات مختلف
- – ارتباط اعضا با بازارهای بین المللی
- – برقراری دوره های آموزشی مورد نیاز اعضا